Näin pääsiäisen pyhinä on taas hetki aikaa kirjoitella kuulumisia. Vuotuinen jalostusnäyttely lähestyy kovaa vauhtia (13.-15.5 Kytäjä) ja kuten arvelin, löytyy kokonaisarvosteltavien hevosten osallistujalistalta monia suomalaiskasvatteja, ehkä enemmän kuin vuosiin. Tämä on hienoa ja hyvää mainontaa suomalaiselle kasvatukselle, jonka toden totta pitäisi saada tuulta siipiensä alle. Uusimmassa islanninhevosyhdistyksen  jäsenlehdessä olikin juuri aihetta käsittelevä artikkeli, jossa pohdittin suomalaiskasvattien menekkiä hevosmarkkinoilla. Huolemme ei ole turha ja toivon artikkelin herättävän ajatuksia ja saavan hevosen ostoa harkitsevia ihmisiä tutustumaan myös paremmin kotimaiseen tarjontaan. Minulla pelkästään on tiedossa lukuisia mielenkiintoisia nuoria ja vanhempiakin hevosia, joita ei varsinaisilla avoimilla markkinoilla ole vielä ilmoiteltu. Hevosen ostoa harkitsevana laita vaikka sähköpostilla alustavaa kyselyä, josko kauttani löytyisi se oikea hevonen juuri sinulle. ([email protected]). Mikäli olet myymässä hevosta, voit myös ottaa yhteyttä. Välityspalkkioni on 5% hevosen myyntihinnasta, mikäli hevonen löytää uuden kodin kauttani. Loppukesään/ alkusyksyyn on suunnitteilla taas myyntinäyttely ja tarkempi ajankohta selvinnee piakkoin. Tänä vuonna pyrin kysynnän vuoksi järjestämään muutamia treenipaikkoja parin viikon ajaksi myyntinäyttelyyn meneville hevosille. Näistäkin paikoista kannattaa kyselllä jo ajoissa. Samoin ensi syksyn peruskoulutuspaikat ovat jo buukkauksessa ja paikkoja on vapaana enään rajoitetusti.

Oma tammani Flauta frá Bæ 1 siirtyy jalostukseen tänä kesänä. Vielä on epävarmaa, minkä oriin luona se vierailee, mutta aika näyttää. Flautan osalta suunnitteilla on myös mahdollisesti jalostusnäyttely loppukesästä, mikäli treenikunto on sen mukainen. Pienenä ajatuksena on ollut tarjota kasvatuksesta kiinnostuneelle osaomistajuutta, sillä omat ressurssini varsojen teettämisellle vuosittain on rajallinen ja joka toinenkin vuosi riittäisi mainiosti. Tositarkoituksella olevat kasvattajat voivat asiasta kysyä alustavasti lisää. En sulje pois mahdollisuutta ottaa vaihdossa nuorta lupaava sukuista/näköistä tammaa osana kauppaa.  Flautasta löytyy lisää tietoa Worldfengurista, joten en sitä sen enempää ala puimaan nyt. Todettakoon, että periyttäjäsuku takana, niin isän kuin emänkin puolelta ja vahvat jälkeläisnäytöt puhuvat puolestaan se vanhemmilla.

Ensi kesän kisakauden ratsu(t) alkavat vähitellen hahmottumaan. Flautan kanssa kisailen, jos siltä tuntuu, mutta sen pääasiallinen tavoite on loppukesän näyttelyyn ja kengitys pidetään sen mukaisena. Viime jouluna Islannista suomeen saapui Saija ja Janne Tainiolle tuleva jalostustamma Tjáning, joka on ollut nyt läpiratsastustreenissä. Tjáning on samasta isästä kuin Flauta ja suunniteilla on kokeilla nuoren tamman kanssa myös kisaradoilla, ennen sen siirtymistä jälkikasvun tekoon Jyväskylän takametsiin ;) Onhan se tammallekkin hyvä tulla vähän yleisön eteen näytille ajatellen tulevien jälkeläisten myyntiä (jos edes raaskivat niitä myymään ;) Tjáning starttasi ensimmäisissä kisoissaan Kuumassa jokunen viikko sitten ja olin tammaan tyytyväinen se tämän hetkiseen treenikuntoon suhteutettuna. Molemmissa lajeissa (T1, V1) irtosi ehyet suoritukset, vaikkei pisteillä juhlittukkaan. SM-rajat kuitenkin ylittyivät kevyesti ja karsintojen ensimmäiset sijat. Jättäydyin pois 4-käynnin finaalista, jottei ensimmäiset kisat olisi liian raskaat ja starttasin sillä vain töltissä, jossa se otti varman 1.sijan.