Pakkastalvi on luonut omat haasteensa hevosten treenailuille tänä vuonna. Töitä on kuitenkin tehty pakkasista huolimatta ja nyt tuntuu siltä, että kevät on ihan tervetullut. Toukokuun puoleen väliin asti töitä on niin paljon, kuin ehtii tehdä. Joukossa on näyttelyyn tähtäävien hevosten lisäksi nuoria tammoja tölttitreenissä. Osa tammoista onkin jo viime syksyltä tuttuja peruskoulutusajalta. Olen kuluneen vuoden aikana tölttikouluttanut lukuisia nuoria hevosia ja suurin osa niistä on jo Suomesta myydyn Hrynjandin jälkeläisiä. Omalle kohdalleni on sattunut useita nelikäyntisiä tapauksia, jotka eivät ole näyttäneet tölttiä askeltakaan peruskoulutuksen aikana. Omistajilla on usein jopa huolia, josko tölttiä tulee ollenkaan. Yhtään hevosta ei ole kuitenkaan kotiin lähtenyt ilman tölttituliaisia. Onkin mielestäni palkitsevaa, kun huolellisella työllä saa nuoren hevosen omaksumaan uuden askellajin, jota se alkaa tarjoamaan ratsastuksessa itsestään. Halusin mainita asiasta, sillä mielestäni peruskoulutus sitä seuraava askellajikoulutus ovat hevosen tasosta riippumatta tärkeimmät pilarit hevosen koko tulevalla ratsun uralla. Askellajitaipumuksesta riippumatta on mielestäni tärkeää, että jokaiselle hevoselle opetataan oikein avut tölttiä varten ja askellajikoulutus suoritetaan siten, että uudesta (joillekkin hevosille vaikeastakin) askellajista eli töltistä, ei muodostu negatiivisiä kokemuksia koulutusvaiheessa. Väärin suoritetulla askellajikoulutuksella voi olla todella pitkäaikaisia, jopa pysyviä vaikutuksia hevosen haluun työskennellä ko. askellajissa. Näitä tapauksia olen nähnyt pilvin pimein ulkomailla ollessani.

Kuvassa viime syksynä tölttikoulutuksessa ollut hrynjandin tytär Litla-Hulda

Viime aikoina on hevosten kysyntä ja tarjonta taas lisääntynyt huomattavasti. Minuun on oltu yhteydessä niin osto, kuin myynti aikeissa ja kyselty apua hevosen hankinnassa. Tiedossani onkin lähes kymmenkunta mynnissä olevaa tai myyntiin tulevaa hevosta täällä suomessa, joista ei liiemmin ole netissä ilmoiteltu. Olen lähes jokaista hevosta kouluttanut tai kokeillut jossain vaiheessa, joten on osaan helpommin myös arvioida minkälaiselle ihmiselle mikäkin soveltuisi. Vastaavasti on ostajia liikenteessä, joita etsivät vielä sitä sopivaa. Minuun kannattaa siis olla yhteydessä, mikäli tunnet tarvivasi avustusta hevosen ostamisessa.

Itselläni myynnissä on tällä hetkellä oma kasvattini Randver. Randverin emä on kisaratojen rusettihai ja hyvän 2.palkinnon nelikäynti tamma Mónös. Randverin isä on nykyään Norjassa vaikuttava 1.palkinnon ori ja menestynyt kisahevonen Gustur frá Kjarri. Gusturin ratsastusominaisuudet ovat huikeat 8,60, josta mm. 9,5 töltistä.

 

Gustur frá Kjarri, mm. Tanskan töltti T1 mestari

Randver on luonnontölttäri, mutta omaa hyvät ja selkeät perusaskellajit. Se on ratsastettaessa pehmeä ja kuuliainen. Tässä on matkalla kehittymässä loistava ratsu jo kokeneemalle ratsastajalle hevosen nuoren iän vuoksi. Randver on luonteeltaan todella mutkaton ja kiltti. Kunnioittaa ja luottaa ihmiseen. Hyvin käsitelty ja koulutette nuori hevonen, joka myydään ennenkaikkea ajan ja tilan puutteen vuoksi, Randver voidaan myydä myös oriina, mutta ruunaus on suunnitteilla lähiaikoina, sillä omat resurssini orin pitoon ovat rajalliset treenihevosmäärän kasvaessa. Lisätietoja annan mielelläni lisää henkilökohtaisesti. Hp. 8000€. 044-5045590 tai [email protected] Mieluiten yhteyden otot puhelimitse. Nopeat syö hitaat

Syksyllä 2009, 3,5-vuotiaana

Randver orilaitumella 2-vuotiaana, kuva Johanna Viitanen