Vuotuinen Mestareiden liiga Islannissa sai jäätävän alun, kun jäällä ratsastetussa ratsukoiden esittelynäytöksessä jää petti alta ja hevoset ratsastajineen upposivat jäiseen veteen.

Paikalla olleiden mukaan kaikki sujui hyvin siihen asti kunnes ratsukot päättivät ratsastaa rinta rinnan. Jää ei ollut riittävän paksu kannattelemaan ratsukoita ja murtui sillä seurauksella, että 10 ratsukon ryhmä joutui hyisen veden varaan. Onneksi syvyys ei onnettomuuspaikalla ollut kuin noin 1 m, mikä esti hevosia uppoamasta, mutta liejuinen muta pohja ei kuitenkaan antanut tukea jaloille, jotta hevoset olisivat voineet yrittää ylös jäistä. Ratsastajat pääsivät ylös vedestä helposti, mutta hevoset jäivät jumiin.

 

Kylmä ilma ja jäinen vesi tekee nopeasti tehtävänsä ja hevoset oli saatava ylös niin pian kuin mahdollista. Jo muutaman minuutin jälkeen hevoset lopettivat yrittämisen kun kylmyys alkoi tunkeutua luihin ja ytimiin. Ratsastajat ja muut avustata hyppäsivät avantoon hetkeäkään epäröimättä auttamaan hevosia ylös. Niitä oli kannustettava paljon, jotta ne jaksoivat yrittää ylös ihmisten avustuksella.  Jään reuna kuitenkin murtui hevosten etujalkojen alta kun ne yrittivät kavuta ylös. Pelastusoperaatio kesti ainakin 20 minuuttia, mutta yksi kerrallaan hevosia kuitenkin saatiin kuivalle maalle vetoköysien avulla vetämällä ja avannosta käsin nostamalla. 

Tapaturman jälkeen hevosia lämmitettiin ensi lämpimällä vedellä ja sen jälkeen puhaltimilla ja loimilla.

Veden varaan joutui useita tunnettuja kisahevosia. Viime kesäinen Landsmót voittaja oli yksi niistä. Hevosen omistaja/ratsastaja Ísleifur piti kilparatsunsa ohjista kiinni jään reunalla epätoivoisena ja puheli ruunalle rauhallisesti. Paikalla ollut valokuvaaja/hevosmies Fjölnir Þorgeirsson ei empinyt hetkeäkään luovuttaessaan kameransa muiden käsiin ja hypätessään avantoon. Fjölnir otti tilanteen haltuun ja sai pelastusoperaation alkuun. "Annoin hevosen astua reiteni päälle, jotta ne saisivat ponnistustukea, jota pohjamudasta ei saanut ja työnsin niitä takaosasta. Samaan aikaa muut avustajat vetivät hevosta ylös", kommentoi Fjölnir Hestafrettirin sivuilla.


Ei ole sokerista hevosihmiset tehty, sinne avantoon 10 hevosen keskelle 20 minuutiksi ei ihan kuka vaan Matti Meikäläinen hyppäisi. Kunnioitettavaa! Loppu hyvin kaikki hyvin.

Kuvat: Hestafrettir